Verslag slotbijeenkomst project 1

Logo Podcastserie

Ontzorgen, normaliseren en de-medicaliseren zijn belangrijke doelen van de jeugdwet. Maar hoe doe je dit in de praktijk van het onderwijs, de jeugdgezondheidszorg en de jeugdhulp? En hoe kijken jongeren, ouders en professionals hiertegen aan? De Regionale Kenniswerkplaats Jeugd (RKJ) in IJsselland is dit gaan onderzoeken en dinsdag 14 mei vond de slotbijeenkomst plaats in het Auditorium op hogeschool Windesheim.

 

Samenwerking tussen onderwijs en onderzoek in de regio

Onder het genot van een bakje popcorn, namen ruim 80 gasten plaats in het Auditorium van hogeschool Windesheim. Bas Rodijk opende de bijeenkomst en presenteerde de onderzoeksresultaten van het project samen met Annelot van Rooij in een interactief programma. Bas: “Wij zijn ontzettend trots dat onze missie, het op gang brengen van een maatschappelijke beweging rondom het thema normaliseren door middel van onderzoek en participatief ontwikkelde producten geslaagd is in het bij elkaar brengen van een grote groep mensen en ze in gesprek te laten komen.” De RKJ is een samenwerking met onder andere GGD IJsselland, RSJ en andere partijen in de regio. In de RKJ wordt in meerdere grotere en kleinere onderzoeken op verschillende wijze onderzoek gedaan naar het begrip ‘normaliseren’.

Doen we nog wel normaal?

Tijdens de slotbijeenkomst op 14 mei is de documentaire “Doen we nog wel normaal?!” in première gegaan. De documentaire geeft inzicht in hoe jongeren, ouders en jeugdhulpverleners tegen het begrip ‘normaliseren’ aankijken. In de korte film kun je bekijken hoe onder andere onderzoeker Bert Wienen en hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra het begrip ‘normaliseren’ denken toe te kunnen passen in hun dagelijkse leefomgeving. De opzet van deze documentaire is bedacht door de deelnemers van het onderzoek. Lynn is deelnemer van het onderzoek en het begrip normaliseren betekent voor haar om naar elkaar te luisteren en tegelijk in je achterhoofd te houden dat je jezelf mag zijn en niet zomaar een vooroordeel hebt. Na het bekijken van de documentaire vertelt Michiel van Willigen, wethouder Jeugd van de gemeente Zwolle, wat het begrip normaliseren voor hem betekent. “De documentaire laat zien dat je altijd moet kijken naar de gehele omgeving”.

Een maatschappelijke beweging rondom normaliseren

De documentaire is niet het enige product welke is opgeleverd uit het project. Een zesdelige podcastserie staat live op Spotify, maar ook workshop normaliseren is online te vinden. Deze workshop is bedacht, ontworpen en uitgewerkt door de onderzoeksgroep van jongeren, jeugdhulpverleners en ouders. Docenten in het (voortgezet) onderwijs, professionals in de jeugdzorg of beleidsmakers die pragmatisch aan de slag willen met het thema, kunnen gebruik maken van deze methode. Regiomanager en directeur Inge Degen van RSJ IJsselland licht toe: “iedereen mag zijn wie hij is. Het gaat om luisteren, aansluiten en meebewegen.” Na het bekijken van de documentaire ging de zaal uiteen in vijf groepen waarin beladen onderwerpen samen werden besproken. Zoals hoe een leerkracht maatwerk in het klaslokaal gaat managen. En hoe kan je hulp krijgen via de gemeente zonder een label? Kunnen jongeren nog wel onbespied fouten maken? In een veilig en open gesprek werd de avond afgesloten met een borrel. Bas Rodijk: “Normaliseren is iets van ons allemaal, daar kunnen en moeten jij en ik iets mee, niet alleen gisteren, niet alleen vandaag, maar de rest van ons leven. Opdat we naar elkaar omkijken, voor elkaar zorgen en elkaar respecteren.”

Ook de documentaire bekijken?
De documentaire en alle andere kennisproducten die voortgekomen zijn uit het onderzoek ‘Doen we nog wel normaal?!’ zijn te bekijken via de volgende link: Project 1 – RKJ IJsselland.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print

Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.
Ga naar de inhoud