Site visit 21 maart 2022

rkj logo no text

21 maart stond in het teken van de site-visit bij de RKJ IJsselland. Het moment om met anderen te delen waar wij aan werken en waar wij naar toe willen. Er is een divers publiek van commissieleden van ZonMw, collega’s vanuit het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en alle van de stuurgroep en coördinatiegroep aanwezig.
Ter illustratie van wat normaliseren voor een kind kan betekenen laat Rosa Meijer aan het begin van de dag haar afstudeerproject van de HKU zien: ‘De Fantast’. Rosa licht na het bekijken van de film toe dat het jammer is dat kinderen soms in een bepaalde mal moeten passen. Het is juist heel mooi als kinderen anders (mogen) zijn en niet worden buitengesloten omdat ze anders zijn. Vervolgens gingen gasten met elkaar in gesprek over de film en welke boodschap zij eruit halen.

Eén van de onderwerpen die tijdens het nagesprek van de film naar voren kwam, was dat mensen, organisaties, gemeenten het niet alleen kunnen. Je hebt elkaar nodig om een visie te creëren en de gemeenschappelijke taal en beleving van jongeren te begrijpen. Niet alleen het kind of de jongere staat hierin centraal, ook de context is ontzettend belangrijk. Als we samen die kant op kunnen bewegen kunnen we zoveel meer bereiken.
De vraag is: wie is hiervoor aan zet? Het vinden van een structureel antwoord blijkt in de praktijk soms lastig. Het zou mooi zijn om een coalitie van ‘Willing’ te vormen, want ‘the willing are winning’. Naast het hebben van een gezamenlijk doel, stellen we vast dat we in plaats van praten over het thema, ook vooral moeten gaan doen!

In de komende tijd gaat de RKJ samen met Rosa inzetten op de verdere distributie van de film en het lesmateriaal. Zo bieden ze bijvoorbeeld aan om op basisscholen de film te laten zien en hierna met de docent en de klas in gesprek te gaan over het onderwerp normaliseren.

Vandaag delen we naast de film ook het proces en de eerste resultaten van de verschillende projecten van de RKJ IJsselland. Dit doen we aan de hand van een reeks pitches en besprekingen van de vijf verschillende delen van de RKJ. Alle pitches zijn ondersteund met mooie posters, presentaties of filmpjes.

Het was een interessante en inspirerende dag waarbij we samen hebben kunnen sparren, reflecteren en vooruit konden kijken.

 

                

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print

Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.
Ga naar de inhoud